Genomföra flytten själv – Eller köpa in tjänsten?

Flytta själv och spara pengar eller boka flyttfirma och få en enklare flytt. Det är frågan som många ställs inför att en flytt närmar sig. Framförallt handlar det om en ekonomisk fråga.

Ni har skrivit på köpeavtalet till er nya bostad och allt är klart för att flytta. Det är dags packa ner allt i flyttlådor och planera själva flyttdagen. En fråga blir då om ni ska göra hela flytten själv (eller med vänner) alternativt låta en flyttfirma hjälpa till. Det är klart att det finns fördelar och nackdelar oavsett vilket val som väljs.

Ni klarar av att flytta på egen hand

Tycker ni att det är för dyrt att köpa hjälpen så är alternativet att klara det på egen hand. Det du framförallt bör tänka på är att vara ute i god tid med din flyttfirma Stockholm. Till stor sannolikhet behöver du hjälp med att packa, bära och transportera. Är du ute någon månad i förväg får du lättare ihop ett större gäng av vänner som är beredda att hjälpa till.

Detsamma gäller för att boka släpvagn eller lastbil. Är du ute i god tid kan du hitta billiga alternativ och behöver inte åka långt för att hämta dessa fordon. Om du ska boka släp eller hyrbil så kolla även att du har försäkring som täcker för detta.

Ni väljer att köpa hjälp från flyttfirma

Det är framförallt bekvämt och snabbt att ta hjälp av en flyttfirma istället för att flytta allt själv. Även om det kan kosta en del så kan det helt klart vara värt denna summa. Detta inte minst om man själv har ont om tid och inte kan lägga ner så mycket tid på själva flytten.

Börja med att ta in offerter från flera firmor. Att kontakta en enda flyttfirma, och acceptera deras offert, bör enbart göras om de har någon specifik fördel. Det kan exempelvis vara att de är rekommenderade av vänner eller att det är vänner som äger just denna flyttfirma.

Det som är allra viktigast är att valet hamnar på en seriös flyttfirma som har försäkring, yrkestrafiktillstånd och inte har dåligt rykte. Fråga runt bland folk du känner om de har något företag de kan rekommendera. Du kan kontrollera företaget på internet och se vad andra skriver om dem. Det går självklart att göra undersökningar via Skatteverket och kräva in bevis på att de har försäkring – men ytterst få gör så.

En kostnadsfråga

Om det vore gratis (eller extremt billigt) att köpa in tjänsten från en flyttfirma skulle nog alla göra det. Att välja en flyttfirma eller välja flytta själv handlar alltså främst om en ekonomisk fråga. Frågan är hur mycket det får kosta. Vad är det värt för dig?

Det är många som väljer bort alternativet med flyttfirma redan innan man sett vad det kostar. Man utgår då från att det ska vara väldigt dyrt. Det kan det också vara -men behöver inte vara. Prova själv vid nästa flytt och beställ offerter från ett par företag. Var det så dyrt som du trodde? Är det värt det eller inte?